Koncert – Selini Quartet i izložba “Samo violine su ostale. Alma i Arnold Rosé”

Austrijski kulturni forum Sarajevo vas s velikom radošću obavještava da će se u utorak, 24. maja 2022. u 19 sati u sarajevskoj Vijećnici održati izvrstan koncert i izložba koji su trebali biti održani u martu i koje smo morali pomjeriti zbog bolesti umjetnica.
Nastupa gudački ansambl Selini Quartet iz Beča i bit će otvorena izložba “Nur die Geigen sind geblieben. Alma und Arnold Rosé.“ (“Samo violine su ostale. Alma i Arnold Rosé.”).
Srdačno vas pozivamo da nam se pridružite i uživate u predivnoj muzici četiri dame: Nadia Kalmykova i Ljuba Kalmykova (violine), Loredana Apetrei (viola) i Loukia Loulaki (violončelo).
Na koncertnom programu su djela Viktora Ullmanna, Julie Purgine i Franza Schuberta.
Na izložbi, koja će ostati otvorena do 3. juna, ćete imati priliku saznati više o životu i tragičnoj sudbini čuvenih austrijskih vionilista jevrejskog porijekla, oca i kćerke, Arnolda i Alme Rosé, čiji život se, kao i život brojnih drugih jevrejskih Austrijanaca i Austrijanki, preko noći promijenio dolaskom nacista na vlast 1938. godine.
Izložbu je 2018. godine priredio muzej Haus der Geschichte Österreich (Kuća austrijske historije) povodom 75. godišnjice smrti Alme Rosé u koncentracionom logoru Auschwitz-Birkenau.
Sponzor ove manifestacije je Porsche BH.
Ulaz je besplatan.